© 2012 Brecht

Zwart

Omdat niet iedereen die dit leest ook op Facebook zit kopieer ik de tekst die ik daar vanochtend op zette ook hier maar. Het is een opsomming van enkele dieptepunten op het gebied van mensenrechten in Cambodja in 2012. Geen gezellig  jaarlijstje, maar naast alle leuke vakantie foto’s vind ik het ook belangrijk om jullie daarover te vertellen. Iets om over na te denken zo tussen alle feesten in December door. De eerste van al mijn wensen voor het komende jaar weet ik al.

Vanochtend:Yorm Bopha, wie opkwam voor de rechten van 20.000! mensen die rondom het Boeung Kak meer, soms met veel geweld uit hun huis gezet zijn word veroordeeld tot 3 jaar cel wegens “Opzettelijk geweld”.
Tim Sakmony, wie protesteerde omdat haar en nog 300 families niet de beloofde nieuwe behuizing hadden gekregen nadat ze in Borei Keila uit hun huis waren gezet. Krijgt een verlengende gevangenis straf vanwege een “valse getuigenis”

Gisteren: Born Samnang en Sok Sam Ourn worden na een gedwongen bekentenis veroordeeld en moeten de rest van hun 20! Jaargevangenisstraf uitzitten vanwege de moord op een vakbondsleider die hun in de schoenen is geschoven. Vele getuigen leveren een goed alibi voor ze en de enige getuige van de (hoogst waarschijnlijk op bestelling uitgevoerde) moord op een te lastige vakbondsleider zegt dat zij het niet gedaan hebben.

Vorige week: Een aanklacht tegen de ex-burgemeester van Bavet werd ingetrokken. Velen waren getuige van hoe hij in Februari uit zijn auto stapte en op een demonstratie van medewerkers van een fabriek in schoot. 3 zwaargewonden worden nog steeds behandeld.

Oktober: Mom Sonando, eigenaar van 1 van de laatste onafhankelijke radio stations en een criticus van de regering werd tot 20 jaar veroordeeld voor een “cesession plot”:Hij zou een leger gevormd hebben om de regering omver te werpen. In werkelijkheid was hij betrokken bij demonstraties in Kratie waar mensen van hun grond onteigend werden zonder redelijke vergoeding

April: Chut Wutty, bekende activist tegen de grootschalige, gedoogde ontbossing wordt neergeschoten door een soldaat van een legerunit die was ingeroepen door een privé bedrijf wat illegaal aan het kappen was. Een jonge soldaat die bij het vuurgevecht om kwam werd als schuldige aangewezen. (hij zou na het dodelijke schot zelfmoord hebben gepleegd, wat nogal onwaarschijnlijk is gezien er schotwonden in zijn hoofd en borst zaten) Hiermee was het proces afgedaan.

Mei: bij de demonstraties in Kratie (zie boven) werd een 14 jarig meisje dood geschoten door veiligheidsbeambten. Ondanks vele getuigen is er geen onderzoek ingesteld.

En dit zijn slechts enkele punten uit een lange lijst. En de eerste twee staan er vooral bij omdat het zo schokkend is dat er binnen 24 uur 4 mensen ten onrechte veroordeeld worden. Maar zulke affefietjes gaan het hele jaar door.

Naast deze “zwarte lijst” zal je zien dat de website ook over is gegaan op zwart. Dat heeft een positieve achtergrond: computerschermen verbruiken veel minder energie als ze zwart moeten weergeven dan wit. Zo is er eens berekend dat als google een zwarte achtergrond zou hebben, dat 750 Megwatuur zou schelen op jaarbasis! Nu heb ik niet de illusie dat onze site zo vaak bekeken wordt als google, maar toch: alle kleine beetjes helpen niet waar?

hier een linkje naar meer info over dit onderwerp: klikken maar! en een linkje naar een zwarte versie van google, om als startscherm in te stellen op je computer www.blackle.com

Voor mocht ik niets meer posten voor 2013: Gelukkig nieuw jaar allemaal!

 

One Comment

  1. corinna
    Posted December 28, 2012 at 11:50 pm | #

    Zo zonde van zo’n mooi land…..

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*