© 2019 Brecht

Afval minderen: maand 1

De eerste “afvalvrije” maand zit er op. Afvalvrij staat bewust tussen aanhalingstekens. Ten eerste omdat de eerste maand nogal orienterend was en ten tweede omdat ik onszelf zowiezo niet zo snel Zero Waste zou noemen. Ik krijg eigenlijk best wel jeuk van de Zero Waste blogs die ik lees.  Weer een recept om zelf je tandpasta te maken zodat we 2 verpakkingen per jaar uitsparen (hoeveel tandpasta heb je nodig?) ik ben vooral benieuwd naar waar echt wat te besparen valt en wat echt impact heeft. 

Noot: Het is makkelijk zeuren op zero-waste blogs, ik haal er ook veel interessante info vanaf hoor! Daarom een dank voor en een link naar hetzerowasteproject.nl

impact
En waar zit onze afval-impact nu in? Om daar op een praktische manier achter te komen hebben we gewoon al het PMD van de afgelopen maand gesorteerd. Vies? welnee (lang leve de koude temperaturen buiten) Leerzaam? Zeker. Als eerste vroeg ik me al tijdens het sorteren af: hoe gaat dit in het groot? Staat iemand aan de lopende band dit voor mij te doen? Of wordt stiekem alles verbrand zoals wel een beweerd wordt. Gelukkig: dat gaat in Nederland prima laat (onder andere) dit filmpje zien

Daarnaast valt op dat we veel plastic groenteverpakkingen hebben, ondanks dat we afgelopen maand al best wel opgelet hebben, en heel veel melkpakken! Daar gaan we ons dus op focussen. De melk komt straks bij de boer vandaan en groente en fruit echt alleen nog maar van markt/groentenboer/de weinige verpakkingsloze supermarkt-opties. Het focussen en het plannen wat je waar koopt is wat ons betreft wel de kern voor het afval verminderen.

Focussen:
Nu we er op letten zien we zo veel belachelijke verpakking, we zouden alles wel willen veranderen. Alles in 1 keer lukt ons gewoon niet, simpelweg omdat het tijd kost om naar alternatieven te zoeken. Waar vind je verpakkingsloze flosdraad bijvoorbeeld (om in het eerdergenoemde tandpastathema te blijven), of  maak je je druk om een onnodige schroefdop op een melkpak?

Focussen dus: gelijk aanpakken wat echt makkelijk te doen is en moeilijkere dingen 1 voor 1 aanpakken, op volgorde van impact.  Als er dan een keer een zakje teveel zit om de thee die je in een cafe besteld geeft dat heus niet. 

Plannen:
Afval-arm boodschappen doen vraagt wat voorbereiding: als we naar de bakker gaan, gaan de katoenen broodzakken mee, als we groenten gaan halen de groentenzakjes, het winkelrondje wordt wat groter dan alleen de supermarkt in en uit.  Heel veel moeite is dit eigenlijk niet. De broodzakken zijn na een maand al een ingesleten gewoonte geworden. We gaan er van uit dat andere dingen die we gaan veranderen dat 1 voor 1 ook worden. Op naar maand 2!

 

p.s. Ik kan me voorstellen dat je ooit een emailadres achter gelaten hebt omdat je onze reisverhalen wilde volgen en nu denk: “ja hallo, dat ge…. over afval en milieu enzo dat hoeft voor mij niet.”  Dat kan natuurlijk. 3 opmerkingen daarover
– uitschrijven mag !
– we gaan heus niet elke maand foto’s van ons afval posten 😉
– wel gaan we zeker weten weer reizen, dan ben je daarvoor vast ingeschreven.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*