© 2021 Brecht

Weer onderweg

We zijn weer onderweg! 

We weten nog niet waarheen, maar zijn met een oude camper voor 5 maanden vertrokken. Veel tijd voor elkaar, voor nieuwe plekken, nieuwe avonturen en nieuwe ontdekkingen. En die nieuwe avonturen en ontdekkingen mogen letterlijk en figuurlijk gelezen worden.

Ik (Brecht) heb na een mooie innerlijke ontdekkingstocht afgelopen jaar besloten om nog meer te gaan doen waar ik echt enthousiast over wordt: Een combinatie van mijn gevoel van urgentie om NU wat aan het klimaat te doen, mijn overtuiging dat mensen daar echt zelf en persoonlijk een verschil kunnen maken en mijn ervaring met hoe een matiger (en dus duurzamer) leven heel veel moois brengt.  Ik heb hierom 3 van mijn 4 werkdagen ingeleverd omdat de werkzaamheden niet meer bij die missie pasten. Dat gaf mooi de ruimte om op reis te gaan en  de komende 5 maanden worden een mooie zoektocht naar hoe ik het bovenstaande in “werk” vorm ga geven. 

Voor onderweg hebben we wel alvast een missie! We wilden de kans niet voorbij laten gaan. De eerste helft van deze zomer, vol met hitte-records, overstromingen, bosbranden en weeeeeer een heftig IPCC rapport was één grote waarschuwing dat we NU moeten handelen en stomtoevallig viel ons vertrek, op 29 juli, samen met Earth Overshoot Day: dat is de dag waarop we met zijn allen meer grondstoffen (olie, bomen, schoon water, zand, zelfs zand!) hebben opgemaakt dan de aarde in een jaar kan regenereren voor ons en onze (klein)kinderen. Je raad het al: die dag wordt elk jaar eerder. Nu dus al eind juni. Laat dat inwerken:  7 maanden gehad en 5 maanden leven we “op de pof”.  5 maanden leven we op een lening aan de mensen na ons. Toevallig zijn dat precies de 5 maanden waarin we op reis zijn. Een te mooie toevalligheid om niet te gebruiken. 

We willen zo veel mogelijk mensen laten weten èn voelen hoe asociaal het is hoe we nu leven: alles aan het opmaken en anderen op de wereld en onze eigen kinderen met de schuld laten zitten.  En we willen vooral heeeel veel mensen laten weten hoe makkelijk, leuk en mooi een leven kan zijn wat wèl in balans is met de aarde. En daarvoor gaan we verhalen verzamelen. Verhalen van mensen  die we onderweg tegenkomen die dat al doen: wat doen zij om meer in evenwicht te leven en vooral: wat voor voordelen heeft dat ze gebracht? We zijn er van overtuigd dat iedereen afzonderlijk en wij met zijn allen samen in balans met de aarde kunnen leven. Dat ieder mens dat kan, maar dat we niet meer zien hoe. Dat we daar allemaal gelukkiger van worden, maar niet zien hoe. Die verhalen gaan we meenemen op reis en delen, delen, delen om zo veel mogelijk mensen ermee kennis te laten maken. Dat gaat ouderwets van mond tot mond op onze reis door Europa en ook digitaal in welke vorm dan ook. Tekst, foto’s film, of op cassette. Dat weten we nog niet. Het doel is er, de contouren van het plan zijn er. En nu zijn er, door dit te publiceren, ook getuigen bij en staat het vast: geen weg terug 🙂 

We staan open voor suggesties voor inspirerende plekken en personen die we sowieso moeten opzoeken. we denken aan een rondje: Oostblok, Balkan, Adriatische zee en terug met de klok mee, maar eigenlijk staat alles open. We zijn ruim een week onderweg en nog in Nederland omdat we zoveel leuke mensen ontmoeten 🙂 

We zijn weer onderweg dus. En hoe! We zijn er blij mee en vinden het spannend en ik vond het mooi om het reisblog weer op te pakken. Het reisblog wordt nu wel ook gebruikt om inspiratie te delen. Inspiratie om bewuster, meer in harmonie met de aarde te gaan leven en daar zelf gelukkiger van te worden. Het kan natuurlijk dat je daar geen zin in hebt: schrijf je dan uit voor de updates. Als je wel inspriratie èn mooie reisverhalen wilt:  blijf lekker hangen. Geen idee wat we gaan brengen maar het wordt mooi. 

3 Comments

 1. Sigrid Wammes
  Posted August 12, 2021 at 10:09 am | #

  Interessant. Ik blijf jullie volgen.

 2. Jacobien
  Posted August 13, 2021 at 9:43 pm | #

  Wat leuk. Altijd welkom in België! Ook al doen we niet zo veel duurzaam…erover uitwisselen lijkt me leuk. Onze tinyhouse plannen staan een beetje in de koelkast. Anyhow fijne reis!

 3. Piet Bootsma en Gre
  Posted September 29, 2021 at 1:40 pm | #

  Wij hebben het in Karlovy Vary bijzonder prettig ervaren om met jullie kennis te maken.
  Wensen jullie een goed en vooral gezonde reis verder toe.
  Piet Bootsma
  Gre Smit Roeters

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*